В документът е изразена изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници

...
В документът е изразена изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници
Коментари Харесай

Москва ни отправи нота и заради вандалските действия срещу Паметника на съветската армия

" В документът е изразена изключителна угриженост от продължаващото опозоряване на монументи от общата история на Русия и България ", отбелязва Захарова.

Говорителката на съветското външно министерство напомни, че монументът към този момент е бил съществено развален от вандали през февруари.

" Очевидно тази офанзива е обвързвана с богохулната самодейност за разглобяване на паметника, която неотдавна беше издигната от група прозападни партии в градския законодателен орган ", съобщи Захарова.

Тя добави, че в нотата Русия приканва за задълбочено следствие от българските власти на случая с вандализъм, както и за попречване на сходни произшествия.

На 31 март вандали още веднъж боядисаха с алена боя монумента в българската столица. Руските дипломати показаха убеденост, че управляващите на страната " въпреки всичко ще подхващат ефикасни ограничения за попречване на сходни срамни дейности в бъдеще ", допълва медията.

Малко по-рано военното ни министерство заяви, че България е получила нота от Федералната работа по военно-техническо съдействие на Руската федерация. В нея се декларира, че РФ намира за " изрично недопустимо " реализирането на ремонт и рационализация на вертолети от вида " Ми " в български предприятия, в това число " ТЕРЕМ ", и последващата им доставка за Украйна, обясниха от МО.

В тази връзка МО изрично декларира, че от януари 2022 до април 2023 година в " ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ " ЕООД, дъщерно сдружение на " ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ " ЕАД - държавна компания, благосъстоятелност на МО, не са осъществявани ремонт или рационализация на вертолети от вида " Ми " (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които след това да бъдат предоставени на Украйна, се споделя в позицията на българското военно ведомство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР